zdjecia rodzinne

Placek drożdżowy


Składniki:

1/2 kg mąki,
1 szklanka mleka,
4 jajka,
30g drożdży,
100g margaryny,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
szczypta soli.

Kruszonka:
10 dag mąki,
10 dag cukru,
1/3 kostki margaryny.
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, 2 łyżek cukru i tyle mąki by rozczyn miał konsystencje gęstej smietany i zostawić do wyrośnięcia.
2 całe jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać mąkę i wlać podgrzane mleko. Wymieszać. Dołożyć wyrośnięte drożdże, wymieszać. Wlać roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić
(kopyścią lub mikserem) aż ciasto będzie "odchodziło" od miski.

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć na wysmarowaną blaszkę.

Na wierzchu posypać kruszonką (wcześniej składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, do uzyskania grudek o gość sypkiej konsystencji).

Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy widoczna spod kruszonki skórka ma kolor złoto-brązowy a włożony patyczek jest zupełnie suchy.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Herubinek , 2010-07-15
Placek drożdżowy I jeszcze "drożdżowe cudo" na talerzyku.
Herubinek , 2010-07-15
Placek drożdżowy Ciasto drożdżowe "chodziło" za mną od kilku dni no i wreszcie je upiekłam. Lato w pełni wiec upiekłam je z owocami: mieszanka jabłek, malin i jagód. Zajadamy z mężusiem że aż uszy się trzęsą:-)
Gość , 2009-11-27
Dziekuję za przepis. Placek wyszedł wspaniały. Przypomniał mi smak dzieciństwa.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Lazania z mięsem

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa