zdjecia rodzinne

Kluski królewskie


Składniki:

80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
3 dag drożdży,
15 dag maki,
ćwierć szklanki śmietany,
3 jajka,
2 łyżki masła,
pieprz, sól,
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże wymieszać ze śmietana, odstawić do wyrośnięcia.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, połączyć z mąką, jajami, resztą śmietany, dodać sól, pieprz, wlać stopione masło, wyrobić ciasto. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz. Zarumienić z obu stron, osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać ze surówkami lub jako dodatek do mięsa.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


ODpIjcBvGI , 2018-12-21
F6sbYP Really enjoyed this blog article.Much thanks again. Awesome.
Gość , 2010-10-25
Wg oryginalnego przepisu smaży się je jak paczki w dośc głębokim tłuszczu. Smażone na patelni - przypominają racuszki.Podane ze surówką do chudego mięsa - to niezbyt dużo kalori. Oczywiście mozna je gotować (aż wypłyną) w lekko osolonej wodzie. Mniej kalorii, ale też mnie dobrego smaku.
Gość , 2010-10-24
Czy te kluski smaży się w głębokim tłuszczu (tak jak paczki) czy wystarczy tylko odrobina tłuszczu na patelni? A może mogłoby się je ugotować zamiast smażyć? Licze kalorie :-(


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Bitki - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach

Bitki

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)