zdjecia rodzinne

Kluski królewskie


Składniki:

80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
3 dag drożdży,
15 dag maki,
ćwierć szklanki śmietany,
3 jajka,
2 łyżki masła,
pieprz, sól,
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże wymieszać ze śmietana, odstawić do wyrośnięcia.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, połączyć z mąką, jajami, resztą śmietany, dodać sól, pieprz, wlać stopione masło, wyrobić ciasto. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz. Zarumienić z obu stron, osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać ze surówkami lub jako dodatek do mięsa.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-10-25
Wg oryginalnego przepisu smaży się je jak paczki w dośc głębokim tłuszczu. Smażone na patelni - przypominają racuszki.Podane ze surówką do chudego mięsa - to niezbyt dużo kalori. Oczywiście mozna je gotować (aż wypłyną) w lekko osolonej wodzie. Mniej kalorii, ale też mnie dobrego smaku.
Gość , 2010-10-24
Czy te kluski smaży się w głębokim tłuszczu (tak jak paczki) czy wystarczy tylko odrobina tłuszczu na patelni? A może mogłoby się je ugotować zamiast smażyć? Licze kalorie :-(


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Pasztet z indyka - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Pasztet z indyka

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem

Krokiety z kapustą i grzybami