zdjecia rodzinne

Kluski ziemniaczane z majerankiem


Składniki:

50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
1 kg surowych ziemniaków,
4 łyżki mąki pszennej,
łyżeczka otartego majeranku,
sól.

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (odlać nadmiar wody), dodać do ziemniaków ugotowanych, wsypać sól, majeranek i mąkę. Wyrobić ciasto, uformować wałeczki i pokroić na ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie. Kluseczki podawać ze stopioną słoninką lub jako dodatek do pieczeni.
Ja uwielbiam kluski podsmażane na drugi dzień podane z samą sałatą/pomidorkiem (na zdjęciu)

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-11-16
Pychotka!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Biała kiełbasa