zdjecia rodzinne

Kluski ziemniaczane z majerankiem


Składniki:

50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
1 kg surowych ziemniaków,
4 łyżki mąki pszennej,
łyżeczka otartego majeranku,
sól.

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (odlać nadmiar wody), dodać do ziemniaków ugotowanych, wsypać sól, majeranek i mąkę. Wyrobić ciasto, uformować wałeczki i pokroić na ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie. Kluseczki podawać ze stopioną słoninką lub jako dodatek do pieczeni.
Ja uwielbiam kluski podsmażane na drugi dzień podane z samą sałatą/pomidorkiem (na zdjęciu)

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-11-16
Pychotka!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Bitki - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Bitki

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju