zdjecia rodzinne

Faworki


Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki,
1/2 szklanki maki tortowej,
7 żółtek,
25 dag gęstej kwaśnej śmietany,
łyżka spirytusu lub octu,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Mąke przesiać, dodać rozmącone w śmietanie żółtka, spirytus lub ocet i wyrobić ciasto. Ciasto rozgnieść ręką na gruby placek i ubijać energicznie wałkiem, aż zaczną pojawiać się na nim małe pęcherzyki powietrza. Rozwałkować ciasto dość cienko i wykrawać wąskie prostokąty. Starać się nie podsypywać mąki. Każdy prostokąt naciąć przez środek i przewinąć. Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz i piec krótko z obu stron. Chruściki układać na papierowym ręczniku a następnie na półmisek i posypać obficie cukrem pudrem.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku