zdjecia rodzinne

Bruschetta z pomidorami


Składniki:

6 kromek pszennego chleba
3 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji
sól, pieprz

Wykonanie:

Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku lub na patelni. Jak chleb będzie już chrupiący natrzeć go ząbkami czosnku.
Pomidory obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę a następnie wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać ząbki czosnku (które pozostały z nacierania chleba) przeciśnięte przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory z ziołami ułożyć na chlebie i udekorowć listkami bazylii.
Bruschette najlepiej jest odrazu podawać, dopóki chleb jest jeszcze ciepły i chrupiący.

Kategorie: wegetariańskieprzekąskiwłoska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-11-02
super sprawa przy obecnej pogodzie
Mirka , 2010-10-27
Bruschetta z pomidorami Pyszna i lekka kolacja. Ja piekłam suchy chleb w tosterze a po wyjęciu natarłam czosnkiem tak jak w przepisie. Do pomidora dodałam jedno awokado, kilka świeżych listków bazylii i doprawiłam oliwa z oliwek. Mniam:)
Herubinek , 2010-05-07
Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zwłaszcza dla wielbicieli pomidorów z czosnkową nutką :-D
Świetny pomysł na wykorzystanie "wczorajszego" pieczywa.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Kurczak z ryżem

Bitki

Chleb na drożdżach

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej