www.zapetytem.pl

Chleb na drożdżach


Calineczka2010-01-10 Komentarze (65) 30-45 min    łatwy     Porcji: 2

Składniki:

0,5kg maki pszennej,
0,5 kg maki żytniej,
100 gram słonecznika łuskanego,
100 gram otrąb,
1 niepełna płaska łyżka soli,
10 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
woda.

Wykonanie:

Drożdże, 3/4 szklanki letniej wody, 1 łyżka cukru - wszystko razem wymieszać.
Mąkę, otręby, słonecznik, sól wymieszać w misce i wlać rozczyn z drożdży i 3 szklanki ciepłej wody. Dobrze wyrobić kopyścią. Zostawić do wyrośnięcia i ponownie wyrobić kopyścią. Po wyrośnięciu przełożyć do DWÓCH foremek keksowych wysypanych mąką i zostawić do wyrośnięcia i w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i dalej piec ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Chleb na drożdżach Chleb na drożdżach Chleb na drożdżach Chleb na drożdżach Chleb na drożdżach
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=200