Kurczak z ryżem
Składniki:
10 skrzydełek lub 8 pałek lub 4 udka z kurczaka,2 ząbki czosnku,
1 szklanka ryżu,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
2 marchewki,
sól, pieprz, przyprawy - wegeta,
Na sos:
1/2 kostki masła lub margaryny,
1/2 łyżeczka pieprzu,
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 łyżka wegety,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki keczupu,
3 szklanki wody.
Wykonanie:
Umyte części kurczaka posypać solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i polać olejem. Zostawić w misce ok. 1 godziny.Sos:
W rondelku rozpuścić masło (lub margarynę), wlać dość ciepłą wodę i wszystkie pozostałe składniki, wymieszać.
Do żaroodpornego garnka (lub brytfanny) wysypać suchy ryż, na wierzch położyć talarki cebuli oraz starte marchewki i skrzydełka (pałeczki lub udka). Zalać sosem i piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez około 1 godzinę.
Kategorie: mięsa,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
ujwdJikKQCCASp , 2018-12-21
Bhj8gm spraying METALS into our atmosphere is going to be out in the sun.
Bhj8gm spraying METALS into our atmosphere is going to be out in the sun.
justyna , 2012-10-15
pyszneee;)
pyszneee;)
Herubinek
, 2011-10-25
Nasza rodzinka też polubiła ten przepis i ja zawsze piekę w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki.
Nasza rodzinka też polubiła ten przepis i ja zawsze piekę w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki.
Gość , 2011-10-25
odp. dla PITU nie, brytwanka jest otwarta
odp. dla PITU nie, brytwanka jest otwarta
pitu , 2011-10-25
czy brytfanka ma byc zamknieta?
czy brytfanka ma byc zamknieta?
Gość , 2011-09-24
Odp. do IWONY. MNIE SIE WYDAJE, ŻE MINĘŁY TE CZASY KIEDY SOS ,,SPŁYWAŁ PO BRODZIE". SOS BYŁ W RYŻU I TO WYSTARCZA.
Odp. do IWONY. MNIE SIE WYDAJE, ŻE MINĘŁY TE CZASY KIEDY SOS ,,SPŁYWAŁ PO BRODZIE". SOS BYŁ W RYŻU I TO WYSTARCZA.
Gość , 2011-09-24
Odp. do IWONY. MNIE SIE WYDAJE, ŻE MINĘŁY TE CZASY KIEDY SOS ,,SPŁYWAŁ PO BRODZIE". SOS BYŁ W RYŻU I TO WYSTARCZA.
Odp. do IWONY. MNIE SIE WYDAJE, ŻE MINĘŁY TE CZASY KIEDY SOS ,,SPŁYWAŁ PO BRODZIE". SOS BYŁ W RYŻU I TO WYSTARCZA.
IWONA , 2011-09-18
MNIE SIĘ WYDAJE ŻE NIE ZABARDZO DOBRE BYŁ TAKIMŁADNY SOS A CO Z TEGO JESLI ZANIM MIĘSKO BYŁO MIĘKKIE TO CAŁY SOS ZNIKŁ POPROSTU WCIĄGNĄŁ W RYŻ I DO OBIADU NICI Z SOSU BYŁY
MNIE SIĘ WYDAJE ŻE NIE ZABARDZO DOBRE BYŁ TAKIMŁADNY SOS A CO Z TEGO JESLI ZANIM MIĘSKO BYŁO MIĘKKIE TO CAŁY SOS ZNIKŁ POPROSTU WCIĄGNĄŁ W RYŻ I DO OBIADU NICI Z SOSU BYŁY
Renia , 2010-11-18
Zrobiłam z jedną zmianą: nie dodałam do sosu masła a mimo to wyszło smaczne. Dzieciakom szczególnie posmakował ryż.
Zrobiłam z jedną zmianą: nie dodałam do sosu masła a mimo to wyszło smaczne. Dzieciakom szczególnie posmakował ryż.
Gość
, 2010-07-17
Jedliśmy tego kurczaka wczoraj na kolacje i wszystkim bardzo smakowało. Ryz był zaskakująco dobry. Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu.
Jedliśmy tego kurczaka wczoraj na kolacje i wszystkim bardzo smakowało. Ryz był zaskakująco dobry. Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu.
Janek43
, 2009-11-22
Przepis godny polecenia. Ja zrobiłem z nogami z kurczaka. Mięso było bardzo miękkie i dosłownie rozpływało się w ustach.
