www.zapetytem.pl

Kurczak z ryżem


laura2010-01-10 Komentarze (15) 60-90 min    łatwy     Porcji: 4

Składniki:

10 skrzydełek lub 8 pałek lub 4 udka z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka ryżu,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
2 marchewki,
sól, pieprz, przyprawy - wegeta,

Na sos:
1/2 kostki masła lub margaryny,
1/2 łyżeczka pieprzu,
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 łyżka wegety,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki keczupu,
3 szklanki wody.

Wykonanie:

Umyte części kurczaka posypać solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i polać olejem. Zostawić w misce ok. 1 godziny.
Sos:
W rondelku rozpuścić masło (lub margarynę), wlać dość ciepłą wodę i wszystkie pozostałe składniki, wymieszać.

Do żaroodpornego garnka (lub brytfanny) wysypać suchy ryż, na wierzch położyć talarki cebuli oraz starte marchewki i skrzydełka (pałeczki lub udka). Zalać sosem i piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez około 1 godzinę.

Kategorie: mięsa

Kurczak z ryżem Kurczak z ryżem Kurczak z ryżem Kurczak z ryżem
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=201