zdjecia rodzinne

Tort domowy


Składniki:

litr mleka świeżego (takiego w woreczku, nie UHT),
duża śmietana (400 ml) 18%,
6 jajek,
kostka masła (albo nawet półtora, tak ok. 220 g),
1 szklanka cukru,
spód biszkoptowy 3-częściowy,
1- 2 łyżki kakao,
bakalie,
powidła śliwkowe.

Wykonanie:

Mleko zagotować, na gotujące wlać śmietanę rozbełtaną z jajkami, na małym ogniu gotować do ścięcia (ok. 5 minut). Serek nie powinien być za suchy. Odcedzić, wystudzić. Zimny serek dodawać porcjami do
miksera i miksowac z masłem i cukrem na jednolitą masę.
Krem podzielić na 3 części, dodać bakalie według uznania (migdały, morele suszone), a do jednej części kakao.
Biszkopt nasączyć słodką herbata z cytryną (może być z łyżeczką rumu). Dolny
krążek posmarować powidłami śliwkowymi i na to białą masę, w środku masę
kakaową, na górze znowu białą. Zostawić trochę masy na boki !
Na wierzchu można poukładać orzechy włoskie,migdały albo inne dekoracje.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Kluski ziemniaczane

Kotlety schabowe z cebulką

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory