zdjecia rodzinne

Tort domowy


Składniki:

litr mleka świeżego (takiego w woreczku, nie UHT),
duża śmietana (400 ml) 18%,
6 jajek,
kostka masła (albo nawet półtora, tak ok. 220 g),
1 szklanka cukru,
spód biszkoptowy 3-częściowy,
1- 2 łyżki kakao,
bakalie,
powidła śliwkowe.

Wykonanie:

Mleko zagotować, na gotujące wlać śmietanę rozbełtaną z jajkami, na małym ogniu gotować do ścięcia (ok. 5 minut). Serek nie powinien być za suchy. Odcedzić, wystudzić. Zimny serek dodawać porcjami do
miksera i miksowac z masłem i cukrem na jednolitą masę.
Krem podzielić na 3 części, dodać bakalie według uznania (migdały, morele suszone), a do jednej części kakao.
Biszkopt nasączyć słodką herbata z cytryną (może być z łyżeczką rumu). Dolny
krążek posmarować powidłami śliwkowymi i na to białą masę, w środku masę
kakaową, na górze znowu białą. Zostawić trochę masy na boki !
Na wierzchu można poukładać orzechy włoskie,migdały albo inne dekoracje.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory