zdjecia rodzinne

Ciasteczka pustelnika


Składniki:

160 g masła
160 g cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki sody
1 łyżka goracej wody
280 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki go¼dzików
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
300 g rodzynek

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Jajka ubić z gorącą wodą i sodą. Wymieszać z masłem i cukrem. Do masy dodać przesianą mąkę, cynamon, go¼dziki, gałkę i rodzynki. Masę nakładać łyżką na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach od siebie (ciastka rosną). Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (aż sie lekko zrumienią).
Z podanych skladników wychodza ok. 2-3 blachy ciastek.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku