zdjecia rodzinne

Ciasteczka pustelnika


Składniki:

160 g masła
160 g cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki sody
1 łyżka goracej wody
280 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki go¼dzików
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
300 g rodzynek

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Jajka ubić z gorącą wodą i sodą. Wymieszać z masłem i cukrem. Do masy dodać przesianą mąkę, cynamon, go¼dziki, gałkę i rodzynki. Masę nakładać łyżką na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach od siebie (ciastka rosną). Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (aż sie lekko zrumienią).
Z podanych skladników wychodza ok. 2-3 blachy ciastek.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kurczak z ryżem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Kotlety mielone z kaszą

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kurczak z ryżem

Fasolka po bretońsku