zdjecia rodzinne

Ciasto karmelowe


Składniki:

Ciasto:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru,
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
0,5 l śmietany 36%,
0,5 szklanki cukru pudru,
opakowanie smietanfix.

Karmel:
Puszka zagęszczonego słodzonego mleka.

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść razem i podzielić na 2 części. 2 formy (ok. 35cm) wyłożyc papierem do pieczenia. Piec w 180 stopni C przez 20 min.

Wszystkie składniki na masę ubić mikserem.

Puszkę zagęszczonego mleka gotowac przez 3 godziny w garnku z wodą (uwaga żeby woda się nie wygotowała, bo puszka może eksplodować). Uwaga: puszki przed gotowanie (a tym bardziej w trakcie :-) nie otwierać.
Można też kupić gotowy karmel w puszce.

Zimne placki przełożyć kremem, polać karmelem i posypać orzechami włoskimi.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


anna , 2010-12-03
Też mam ten przepis, to ciasto jest naprawdę przepyszne, ale dopiero na trzeci dzień (jak ciasto zmięknie)!!!!
POLECAM!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Lazania z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Kurczak z ryżem

Kotlety mielone z kaszą

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe

Lazania z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem