zdjecia rodzinne

Ciasto karmelowe


Składniki:

Ciasto:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru,
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
0,5 l śmietany 36%,
0,5 szklanki cukru pudru,
opakowanie smietanfix.

Karmel:
Puszka zagęszczonego słodzonego mleka.

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść razem i podzielić na 2 części. 2 formy (ok. 35cm) wyłożyc papierem do pieczenia. Piec w 180 stopni C przez 20 min.

Wszystkie składniki na masę ubić mikserem.

Puszkę zagęszczonego mleka gotowac przez 3 godziny w garnku z wodą (uwaga żeby woda się nie wygotowała, bo puszka może eksplodować). Uwaga: puszki przed gotowanie (a tym bardziej w trakcie :-) nie otwierać.
Można też kupić gotowy karmel w puszce.

Zimne placki przełożyć kremem, polać karmelem i posypać orzechami włoskimi.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


anna , 2010-12-03
Też mam ten przepis, to ciasto jest naprawdę przepyszne, ale dopiero na trzeci dzień (jak ciasto zmięknie)!!!!
POLECAM!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą

Krokiety z kapustą i grzybami

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory