zdjecia rodzinne

Ciasto karmelowe


Składniki:

Ciasto:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru,
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
0,5 l śmietany 36%,
0,5 szklanki cukru pudru,
opakowanie smietanfix.

Karmel:
Puszka zagęszczonego słodzonego mleka.

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść razem i podzielić na 2 części. 2 formy (ok. 35cm) wyłożyc papierem do pieczenia. Piec w 180 stopni C przez 20 min.

Wszystkie składniki na masę ubić mikserem.

Puszkę zagęszczonego mleka gotowac przez 3 godziny w garnku z wodą (uwaga żeby woda się nie wygotowała, bo puszka może eksplodować). Uwaga: puszki przed gotowanie (a tym bardziej w trakcie :-) nie otwierać.
Można też kupić gotowy karmel w puszce.

Zimne placki przełożyć kremem, polać karmelem i posypać orzechami włoskimi.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


anna , 2010-12-03
Też mam ten przepis, to ciasto jest naprawdę przepyszne, ale dopiero na trzeci dzień (jak ciasto zmięknie)!!!!
POLECAM!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety schabowe z cebulką

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe