zdjecia rodzinne

Ciasto karmelowe


Składniki:

Ciasto:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru,
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
0,5 l śmietany 36%,
0,5 szklanki cukru pudru,
opakowanie smietanfix.

Karmel:
Puszka zagęszczonego słodzonego mleka.

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść razem i podzielić na 2 części. 2 formy (ok. 35cm) wyłożyc papierem do pieczenia. Piec w 180 stopni C przez 20 min.

Wszystkie składniki na masę ubić mikserem.

Puszkę zagęszczonego mleka gotowac przez 3 godziny w garnku z wodą (uwaga żeby woda się nie wygotowała, bo puszka może eksplodować). Uwaga: puszki przed gotowanie (a tym bardziej w trakcie :-) nie otwierać.
Można też kupić gotowy karmel w puszce.

Zimne placki przełożyć kremem, polać karmelem i posypać orzechami włoskimi.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


anna , 2010-12-03
Też mam ten przepis, to ciasto jest naprawdę przepyszne, ale dopiero na trzeci dzień (jak ciasto zmięknie)!!!!
POLECAM!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Kurczak z ryżem

Chleb na drożdżach

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci