zdjecia rodzinne

Dżem rubinowy do mięs


Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych,
3 duże cytryny,
20-30 dag cukru,
2 szklanki zmielonych orzechów ,
1 łyżeczka imbiru.

Wykonanie:

Buraki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryn. Zagotować w rondelku szklankę wody z cukrem i włożyć utarte buraki. Gotować do miękkości. Gdy masa zaczyna się zagęszczać, dodać orzechy, imbir i jeszcze chwilkę pogotować. Jeśli ktoś woli, może lekko posolić (ale niekoniecznie).
Gorący dżem można przełożyć do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przechować.

Kategorie: przetwory

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-11-11
Wspaniale smakuje jako dodatek do mięs pieczonych i podawanych na zimno
Gość , 2009-11-10
Ciekawy przepis. A do jakich mięs najbardziej pasuje? I czy na zimno czy na ciepło?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Zapiekanka śródziemnomorska

Pasta krewetkowa do pieczywa

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory