zdjecia rodzinne

Dżem rubinowy do mięs


Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych,
3 duże cytryny,
20-30 dag cukru,
2 szklanki zmielonych orzechów ,
1 łyżeczka imbiru.

Wykonanie:

Buraki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryn. Zagotować w rondelku szklankę wody z cukrem i włożyć utarte buraki. Gotować do miękkości. Gdy masa zaczyna się zagęszczać, dodać orzechy, imbir i jeszcze chwilkę pogotować. Jeśli ktoś woli, może lekko posolić (ale niekoniecznie).
Gorący dżem można przełożyć do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przechować.

Kategorie: przetwory

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-11-11
Wspaniale smakuje jako dodatek do mięs pieczonych i podawanych na zimno
Gość , 2009-11-10
Ciekawy przepis. A do jakich mięs najbardziej pasuje? I czy na zimno czy na ciepło?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Bitki

Kluski ziemniaczane

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci