zdjecia rodzinne

Kutia


Składniki:

- szklanka pszenicy,
- 2 szklanki miodu,
- 50 dag cukru
- 50 dag maku,
- rodzynki,
- orzechy włoskie,
- figi,
- migdały.

Wykonanie:

Umyć pszenicę i namoczyć przez noc. Następnie zalać ją wodą (żeby całośc była pod wodą) i ugotować. Co kilka - kilkanaści minut wylać wrzątek i wlać świeżą wodę i nadal gotować (ja wymieniam wodę 3-4 razy). Następnie przenicę odsączyć na sitku.
Mak wypłukać z piasku poczym sparzyć a następnie 2x zmielic. Dodać do maku miód i cukier i dobrze wymieszać.
Rodzynki także sparzyć i odcedzić i wsypać do maku.
Migdały, orzechy i figi posiekać lub zmielić (ja mam taką maszynkę do mielenia bakalii, ale można sobie poradzić i np. blenderem) i także wrzucić do maku.
Wszystko dobrze mieszamy.
Mak i pszenicę mieszamy ze sobą przed podaniem.

Kategorie: deseryBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Pasztet z indyka

Kotlety schabowe z cebulką

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowa z mięsem

Lazania z mięsem