zdjecia rodzinne

Kutia


Składniki:

- szklanka pszenicy,
- 2 szklanki miodu,
- 50 dag cukru
- 50 dag maku,
- rodzynki,
- orzechy włoskie,
- figi,
- migdały.

Wykonanie:

Umyć pszenicę i namoczyć przez noc. Następnie zalać ją wodą (żeby całośc była pod wodą) i ugotować. Co kilka - kilkanaści minut wylać wrzątek i wlać świeżą wodę i nadal gotować (ja wymieniam wodę 3-4 razy). Następnie przenicę odsączyć na sitku.
Mak wypłukać z piasku poczym sparzyć a następnie 2x zmielic. Dodać do maku miód i cukier i dobrze wymieszać.
Rodzynki także sparzyć i odcedzić i wsypać do maku.
Migdały, orzechy i figi posiekać lub zmielić (ja mam taką maszynkę do mielenia bakalii, ale można sobie poradzić i np. blenderem) i także wrzucić do maku.
Wszystko dobrze mieszamy.
Mak i pszenicę mieszamy ze sobą przed podaniem.

Kategorie: deseryBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe