zdjecia rodzinne

Świąteczny tort z makiem


Składniki:

8 jajek
1/2 szklanki cukru
puszka masy makowej (900g)
2 łyżki bułki tartej
1/2 litra śmietany
1 fix do śmietany

Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem. Dołozyć puszkę masy makowej. Osobno ubic pianę z białek i dołożyć do masy "żółtkowo-makowej". Do całości dodać bułkę tartą i delikatnie wymieszać.


Piec ok 1 godziny (aż patyczek będzie suchy) w 180 stopniach.

Śmietanę ubić z fixem.

Ciasto przekroić i przełożyć bitą śmietaną.

Rada: Ciasto najlepiej upiec dzieñ wcześniej bo musi być dobrze wystudzone. Kroi sie go jak tort. Wierzch można sobie udekorować bitą śmietaną, orzeszkami, bakaliami itp.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: