zdjecia rodzinne

Świąteczny tort z makiem


Składniki:

8 jajek
1/2 szklanki cukru
puszka masy makowej (900g)
2 łyżki bułki tartej
1/2 litra śmietany
1 fix do śmietany

Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem. Dołozyć puszkę masy makowej. Osobno ubic pianę z białek i dołożyć do masy "żółtkowo-makowej". Do całości dodać bułkę tartą i delikatnie wymieszać.


Piec ok 1 godziny (aż patyczek będzie suchy) w 180 stopniach.

Śmietanę ubić z fixem.

Ciasto przekroić i przełożyć bitą śmietaną.

Rada: Ciasto najlepiej upiec dzieñ wcześniej bo musi być dobrze wystudzone. Kroi sie go jak tort. Wierzch można sobie udekorować bitą śmietaną, orzeszkami, bakaliami itp.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Lazania z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa