zdjecia rodzinne

Świąteczny tort z makiem


Składniki:

8 jajek
1/2 szklanki cukru
puszka masy makowej (900g)
2 łyżki bułki tartej
1/2 litra śmietany
1 fix do śmietany

Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem. Dołozyć puszkę masy makowej. Osobno ubic pianę z białek i dołożyć do masy "żółtkowo-makowej". Do całości dodać bułkę tartą i delikatnie wymieszać.


Piec ok 1 godziny (aż patyczek będzie suchy) w 180 stopniach.

Śmietanę ubić z fixem.

Ciasto przekroić i przełożyć bitą śmietaną.

Rada: Ciasto najlepiej upiec dzieñ wcześniej bo musi być dobrze wystudzone. Kroi sie go jak tort. Wierzch można sobie udekorować bitą śmietaną, orzeszkami, bakaliami itp.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasztet z indyka - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Włoski chlebek a'la pizza

Biała kiełbasa

Pasztet z indyka

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju