zdjecia rodzinne

Kapusta z grochem


Składniki:

1 kg kapusty kwaszonej,
10 grzybów suszonych,
1,5 szklanki grochu (najlepiej łuskany) (połówki),
2 cebule,
1-2 łyżki cukru,
5 łyżek oleju,
przyprawy (vegeta lub ziarenka smaku),
sól,
pieprz,
majeranek.

Wykonanie:

Grzyby i groch (w osobnych garnkach) dobrze wypłukać, zalać wodą i pozostawić do namoczenia (ok. 1 godziny). Ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Kapustę wypłukać w wodzie, odcisnąć, zalać wywarem z grzybów i gotować z przyprawami i cukrem do miękkości. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dołożyć drobno posiekane grzyby, dodać sól i pieprz do smaku i chwilę smażyć. Przełożyć do kapusty, dołożyć rozgotowany groch i razem gotować. (W razie potrzeby dolać nieco oleju lub wody, aby nie przywarło do garnka).

Kategorie: wegetariańskieBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


laura , 2009-12-27
Kapusta z grochem Kapusta pyszna. Polecam przepis. Na zdjęciu moja wersja bez grzybów bo my grzybów nie lubimy.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Lazania z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Lazania z mięsem

Kluski ziemniaczane

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci