zdjecia rodzinne

Zapiekanka z ziemnaków i mielonego mięsa


Składniki:

2 cebule
300g mielonego mięsa
2 jajka
sól
pieprz
1 kg ugotowanych ziemnaków mączystych
1 łyżka masła
200g śmietany
100g sera żółtego
szczypta sproszkowanego czosnku

Wykonanie:

Obraną cebulę pokroić w kostkę i razem z jajkami wymieszać z mięsem. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w plastry. Żaroodporną formę wysmarować masłem.Na dnie ułożyć część ziemniaków, warstwę mięsa i pozostałe ziemniaki.
Ziemniaki załać śmietaną wymieszną ze startym serem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Zapiekankę piec na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, aż górna warstwa ziemniaków uzyska złoty kolor.

Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zapiekanka śródziemnomorska

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci