zdjecia rodzinne

Zapiekanka z ziemnaków i mielonego mięsa


Składniki:

2 cebule
300g mielonego mięsa
2 jajka
sól
pieprz
1 kg ugotowanych ziemnaków mączystych
1 łyżka masła
200g śmietany
100g sera żółtego
szczypta sproszkowanego czosnku

Wykonanie:

Obraną cebulę pokroić w kostkę i razem z jajkami wymieszać z mięsem. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w plastry. Żaroodporną formę wysmarować masłem.Na dnie ułożyć część ziemniaków, warstwę mięsa i pozostałe ziemniaki.
Ziemniaki załać śmietaną wymieszną ze startym serem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Zapiekankę piec na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, aż górna warstwa ziemniaków uzyska złoty kolor.

Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety mielone z kaszą

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa