zdjecia rodzinne

Kawa po irlandzku


Składniki:

8 łyżeczek świeżo zmielonej kawy
2 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
100 ml whisky
śmietana kremówka

Wykonanie:

Do kieliszka wsypać łyżeczkę cukru. Nóżkę kieleszka owinąc bawełnianą szmatką. Obracać kieliszek nad ogniem przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel.
W ten sam sposób przygotwać karmel w trzech pozostałych kieliszkach. Zagotować wodę. Wsypać kawę do termosu i zalać wrzącą wodą.
Termos bardzo starannie zakręcić i odstawić na około 4-6 minut.
Rozlać świeżo zaparzoną kawę z termosu do kieliszków z karmelem. Do każdego kieliszka z kawą wlać dokładnie odmierzone 25 ml alkoholu. Ubić śmietankę i udekorować nią kieliszki z kawą.


Kategorie: napojealkoholeirlandzka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Biała kiełbasa

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej