zdjecia rodzinne

Sałatka grecka


Składniki:

30 dag czerwonej papryki
15 dag pomidorów
ogorek
mała główka sałaty lodowej
średnia cebula
10 dag czarnych oliwek
15 dag sera feta
cytryna
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ząbek czosnku

Wykonanie:

Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z pomidorów wyciąć nasady łodyżek i pokroić w cząstki. Ogórek pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zawnętrzne liście sałaty usunąć. Pozostałe liście podrzeć na niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać, dorzucić odsączone z zalewy czarne oliwki.
Przygotować sos do sałatki: czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli, dodać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić na 5-7 minut.
Ser feta pokroić w kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.


Kategorie: wegetariańskiesałatki i surówkigrecka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety schabowe z cebulką

Kurczak z ryżem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci