zdjecia rodzinne

Sałatka grecka


Składniki:

30 dag czerwonej papryki
15 dag pomidorów
ogorek
mała główka sałaty lodowej
średnia cebula
10 dag czarnych oliwek
15 dag sera feta
cytryna
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ząbek czosnku

Wykonanie:

Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z pomidorów wyciąć nasady łodyżek i pokroić w cząstki. Ogórek pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zawnętrzne liście sałaty usunąć. Pozostałe liście podrzeć na niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać, dorzucić odsączone z zalewy czarne oliwki.
Przygotować sos do sałatki: czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli, dodać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić na 5-7 minut.
Ser feta pokroić w kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.


Kategorie: wegetariańskiesałatki i surówkigrecka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Lazania z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Włoski chlebek a'la pizza

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Lazania z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory