zdjecia rodzinne

Paszteciki z grzybami do barszczu


Składniki:

Na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
4 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Na nadzienie:
50 dag grzybów (mogą być pieczarki, suszone lub mrożone)
2 cebule
czerstwa bułka
2 jajka
sól
pieprz
oliwa lub olej

Wykonanie:

Wykonanie ciasta:
Włożyć wszystkie składniki do miski i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.

Wykonanie farszu i pasztecików:
Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać, bułkę namoczyć i dobrze odcisnąć, cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie, dodać grzyby i krótko przesmażyć. Wszystkie składniki zmielić razem. Do masy dodać posiekane jajka, wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.

Ciasto rozwałkować na szerokie paski, położyć na środek farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.
Pokroić i położyć paszteciki (łączeniem do dołu) na wysmarowanej olejem blasze. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st C przez 20 minut.

Paszteciki doskonale nadają się do wigilijnego barszczu zamiast/oprócz uszek.

Kategorie: mącznewegetariańskieBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Pasztet z indyka

Kotlety schabowe z cebulką

Pieczywo czosnkowe

Kurczak z ryżem

Kluski ziemniaczane

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci