zdjecia rodzinne

Staropolski przysmak


Składniki:

1 kg pieczonej karkówki,
4 marchewki,
2 pietruszki,
połowa selera,
sól, pieprz,
30 dag pieczarek,
30 dag boczku,
2 cebule,
3 jajka,
5 łyżek tartej bułki (lub 1 bułka namoczona i odciśnięta),
ciasto kruche lub francuskie (gotowe) do dekoracji.

Wykonanie:

Umytą włoszczyznę ugotować w słonej wodzie ok. 20 minut.
Boczek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Pokroić pieczarki i dalej smażyć. Wystudzić. Zmielić z kawałkami pieczeni i ugotowanymi warzywami. Wymieszać z bułką, jajkami i przyprawami.
Masę wyłożyć do natłuszczonej formy keksowej, wierzch udekorować warkoczem z ciasta (niekoniecznie).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 - 50 minut w temperaturze 180 st.C.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka