zdjecia rodzinne

Zupa gazpacho


Składniki:

4 kromki chleba
50 dag pomidorów
1 papryka
1 ogórek
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz

Wykonanie:

Ząbki czosnku obrać i rozetrzeć ze szczyptą soli. 2 kromki chleba rozkruszyć, dodać do miazgi czosnkowej. Następnie stopniowo dolewać oliwę, aż do otrzymania jednolitej pasty. Odstawić na 30 minut.
Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek. Cebulę obrać. Z pomidorów wykroić nasady łodyżek. Resztę chleba pokroić w kostkę, rozsypać na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. C i upiec rumiane grzanki. 1/3 przygotowanych warzyw pokroić w kostkę i odłożyć. Pozostałe warzywa zmiksować razem z pastą chlebowo-czosnkową. Wszystko rozetrzeć przez sito, dodać ocet winny oraz 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Przykryć i odtawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem. Posypać pokrojonymi warzywami i grzankami.


Kategorie: zupyhiszpańska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Kotlety mielone z kaszą

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Kurczak z ryżem

Chleb na drożdżach