zdjecia rodzinne

Zupa gazpacho


Składniki:

4 kromki chleba
50 dag pomidorów
1 papryka
1 ogórek
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz

Wykonanie:

Ząbki czosnku obrać i rozetrzeć ze szczyptą soli. 2 kromki chleba rozkruszyć, dodać do miazgi czosnkowej. Następnie stopniowo dolewać oliwę, aż do otrzymania jednolitej pasty. Odstawić na 30 minut.
Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek. Cebulę obrać. Z pomidorów wykroić nasady łodyżek. Resztę chleba pokroić w kostkę, rozsypać na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. C i upiec rumiane grzanki. 1/3 przygotowanych warzyw pokroić w kostkę i odłożyć. Pozostałe warzywa zmiksować razem z pastą chlebowo-czosnkową. Wszystko rozetrzeć przez sito, dodać ocet winny oraz 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Przykryć i odtawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem. Posypać pokrojonymi warzywami i grzankami.


Kategorie: zupyhiszpańska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: