zdjecia rodzinne

Dorsz po katalońsku


Składniki:

4 filety z dorsza
1 cebula
2 łyżki mąki
40 dag zielonego groszku
5 łyżek oleju
100 ml oliwy
250 bulionu warzywnego z kostki
liść laurowy
gałka muszkatałowa
sól
pieprz
4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Filety umyć, osuszyć, posolić. Groszek ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę oczścić i pokroić w plasterki. Zarumienić na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę oprószyć mąką, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Powstałą zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i zagotwać.
Przygotować sos z oliwy i czosnku:
Czosnek rozgnieść ze szczyptą soli i dokładnie wymieszać z oliwą. Sos czosnkowy połączyć z wcześniej przygotowanym zagęszczonym bulionem. Wrzucić liść laurowy, odrobinę startej gałki muszkatałowej i pieprzu. Wszystko starannie wymieszać i podgrzać. Do gorącego sosu włożyć filety z dorsza. Podgrzewać 10 minut na małym ogniu. 3-4 minuty przed koñcem gotowania dodać groszek.

Kategorie: rybywegetariańskiehiszpańska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-04-26
raczej do wegetariańskich dan to nie należy :)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Pieczywo czosnkowe