zdjecia rodzinne

Kurczak ze śliwkami


Składniki:

kurczak
cebula
40 dag masła
1/4 kg śliwek
3 łyżki miodu
sól
pieprz
cynamon
kieliszek octu winnego

Wykonanie:

Kurczaka umyć i podzielić na ćwiartki.
Natrzeć kawałki kurczaka solą, pieprzem i przyprawami. W rondelku rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka na złocisty kolor. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i szybko posmażyć. Podlać mięso szklanką wody i przykryte dusić do miękkości. Śliwki umyć, wypestkować i połowę dodać do duszącego się mięsa. Przyprawić mięso cynamonem i miodem. Włożyć resztę śliwek i podgrzewać potrawę jeszcze 10 minut. Na koniec można jeszcze zaostrzyć potrawę dodając kieliszek octu winnego. Kurczaka przed podaniem udekorować owocami.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Bitki - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Bitki