zdjecia rodzinne

Kurczak ze śliwkami


Składniki:

kurczak
cebula
40 dag masła
1/4 kg śliwek
3 łyżki miodu
sól
pieprz
cynamon
kieliszek octu winnego

Wykonanie:

Kurczaka umyć i podzielić na ćwiartki.
Natrzeć kawałki kurczaka solą, pieprzem i przyprawami. W rondelku rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka na złocisty kolor. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i szybko posmażyć. Podlać mięso szklanką wody i przykryte dusić do miękkości. Śliwki umyć, wypestkować i połowę dodać do duszącego się mięsa. Przyprawić mięso cynamonem i miodem. Włożyć resztę śliwek i podgrzewać potrawę jeszcze 10 minut. Na koniec można jeszcze zaostrzyć potrawę dodając kieliszek octu winnego. Kurczaka przed podaniem udekorować owocami.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Bitki

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami

Chleb na drożdżach