zdjecia rodzinne

QUICHE LORRAINE


Składniki:

- 60 dag żółtego sera
- 400 ml śmietany 18%
- 4-5 jajek
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie:

Masa:
zetrzeć ser na dużych oczkach, wbić jajka i dodać śmietanę. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek. Dodać trochę soli i pieprzu (boczek i ser są już słone więc nie przesadzać z solą).

Ciasto:
Ciasto francuskie rozmrozic a następnie rozłożyć na blaszce (można rozłożyć palcami lub rozwałkować). Brzegi muszą być wywinięte na bokach na wysokość ok. 3 cm. Ciasto trzeba ponakłuwać widelcem żeby się nie wybrzuszało. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika (ok. 200 stopni) i piec 15 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, wylać na ciasto przygotowaną wcześniej masę i wsadzić spowrotem do piekarnika na ok. 30-40 minut.

Podawać z zieloną sałatą doprawioną sosem vinegrette.

Kategorie: zapiekankifrancuska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2011-05-08
zamiast boczku można dodać np. tuńczyka, łososia lub brokuły
Gość , 2011-05-08
A ja nie lubię boczku. Czym można go zastąpić?
Gabi , 2011-05-08
QUICHE LORRAINE Moja wersja. Pyszna!
Gość , 2009-10-27
i o to chodzi:)
Gość , 2009-10-26
szum w głowie po kiszu z winem - bezcenne
Gość , 2009-10-26
Nie najtańsze? Porcja dla 4 osób: ciasto 6zł, ser ok. 6 zł śmietana 4 zł, jajka 2 zł, boczek 4 zł. 22 zł/4=5,5 zł/os. No chyba, że doliczymy 3 butelki wina po 35 zł....ale i tak WARTO!!!
Gość , 2009-10-18
Pyszne, ale niestety nie najtańsze


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe