zdjecia rodzinne

Makowiec świąteczny


Składniki:

Ciasto:

4-5 szklanek mąki
ok 30 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok 50g rozpuszczonego masła
cukier waniliowy
2 jaja

Nadzienie:

Masa makowa (puszka ok 800-900g)
ewentualnie masa migdałowa

1 jajo do posmarowania makowca przed pieczeniem

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, pozostałe mleko (1/2 szkl.), 2 jaja, rozczyn drożdżowy i masło. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min). W trakcie wzrostu ciasto kilka razy zagnieść.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta. Rozsmarować masę makową i zwinąć.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min (sprawdzać patyczkiem).

Po wystudzeniu proponuje polukrować.

Do nadzienia najbardziej pasuje masa makowa ale równie pyszne wychodzi z dżemem, masą midgałowa lub cynamonem.

PYCHA!


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kurczak z ryżem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy

Kurczak z ryżem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)