zdjecia rodzinne

Serowe oponki


Składniki:

30 dag twarogu,
0,5 kg mąki,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru waniliowego,
5 łyżek masła,
2 jajka,
cukier puder,
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Ser zmielić, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dołożyć masło i posiekać razem. Wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, dołożyć ser, jajka i szybko wyrobić masę. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 cm. Szklanką wyciąć placuszki i w każdym zrobić dziurkę lub wykroić środek małym kieliszkiem. Smażyć oponki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, osaczyć, ostudzić i popudrować.

Kategorie: ciastadesery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: