zdjecia rodzinne

Makowiec szybki


Składniki:

(na 2 makowce)
Ciasto:
0,5 kg maki,
3 żółtka,
0,5 kostki palmy,
5 dag drożdży,
1 szklanka cukru,
1 szklanka ciepłego mleka,
cukier waniliowy.

Masa makowa:
0,5 kg maku,
1/3 kostki margaryny,
3 żółtka,
piana z białek,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki miodu,
rodzynki,
olejek migdałowy,
2 łyżki powideł,
namoczone rodzynki

Wykonanie:

Ciasto:
Z drożdży, 2-ch łyżek cukru, 5 łyżek mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. W ciepłym mleku rozpuścić cukier. Do miski wsypać mąkę, żółtka, letnie mleko z cukrem i rozczyn. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać roztopioną palmę. Połączyć, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Masa makowa:
Mak namoczyć kilka godzin, odcedzić i zmielić. Dołożyć cukier, żółtka, miód, olejek, powidła i dobrze razem utrzeć. Dołożyć pianę z ubitych białek, rodzynki i delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, posmarować białkiem i wyłożyć połowę masy makowej. Zwinąć w rulon, owinąć w pergamin lub przełożyć do półokrągłej formy.
Pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C ok. 1 godziny. Po wystudzeniu polukrować.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-12-27
Ziuz zrób swojego makowca i sie pochwal :)
ziuz , 2010-12-22
Masakra...
margaryna i wiecej ciasta niz maku - zdjecie tylko zniecheca...


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką