zdjecia rodzinne

Zupa grzybowa z łazankami


Składniki:

10 dag grzybów suszonych,
1 marchew,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
mały pojemnik śmietany kremówki,
sok z połowy cytryny,
posiekana natka pietruszki,
250g makaronu łazanki.

Wykonanie:

Suszone grzyby dobrze umyć, zalać 1,5 litra ciepłej wody i odstawić na 2 godz. do namoczenia. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Wywar odcedzić (zostawić), grzyby pokroić na drobne paseczki i włożyć spowrotem do wywaru. Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę i włożyć do grzybów razem z wszystkimi przyprawami. Gotować razem ok. 30 minut (można uzupełnić ilość wody gdyby znacznie ubyło). Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować. Na koniec doprawić śmietaną i sokiem z cytryny.
Podawać z ugotowanymi łazankami.

Kategorie: zupyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


sylwiadm , 2012-01-24
Dziękuję bardzo za przepis. Po raz pierwszy robiłam w minione święta i wyszła super. Rodzinka też była zadowolona :)
Ewa_Kraków:-). , 2011-10-10
Zupa grzybowa z łazankami Moja ulubiona zupa na Boże Narodzenie,pychotka:-).


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Kotlety mielone z kaszą

Lazania z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej