zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

80 dag ziemniaków,
25 dag surowego mięsa mielonego,
50 dag pora,
duża cebula,
15 dag wędzonego boczku,
szklanka kefiru,
1 jajko,
1łyżka masła,
3 łyżki tartej bułki,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ugotowane (na pół miękko) ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Jako roztrzepać z kefirem, doprawić gałką, sola i pieprzem, wylać na ziemniaki. Oczyszczone pory pokroić w plastry i położyć na ziemniaki, a na to wyłożyć mięso mielone wymieszane z bułka tarta, solą i pieprzem. Na wierzch położyć cienkie plasterki wędzonego boczku. Piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Dobra rada. Zamiast kefiru można użyć maślanki

Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Bitki - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Bitki