zdjecia rodzinne

Bitki


Składniki:

Mięso:
- mięso (schab, wołowina bez kości, od szynki) - 15-20 plastrów
- 2 cebule
- 4 pieczarki
- 2-3 ogórki kiszone ale mogą być korniszony
- papryka konserwowa
- musztarda (najlepiej francuska)
- sól
- pieprz

Sos:
- cebula
- 3 liście laurowe
- łyżeczka vegety
- kostka rosołowa
- 3 ząbki czosnku
- majeranek i zioła do smaku

Wykonanie:

Mięso rozbić tłuczkiem (jak na schabowe), ale dość cienko. Uważać żeby się nie przedziurawilo. Następnie mięso smarujemy z jednej strony musztardą. Na jednym brzegu układamy nadzienie - plasterek ogórka, pieczarki, papryki, cebuli. Moja daje jeszcze kawałek słoniny. Solimy, pieprzymu i starannie zawijamy zaczynając od strony gdzie jest nadzienie.
Zwinięte bitki przekłuwamy wykałaczką, żeby mięso się nie rozwinęlo w czasie pieczenia i gotowania (jak się akurat nie ma wykałaczek to można obwinąć kilka razy nitką). Jeśli robimy bitki na bardzo oficjalną imprezę to najlepiej jest użyć metalowych wykałaczek, bo bardzo łatwo je się wyjmuje bez uszkodzenia mięsa.
Następnie bitki układamy na rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony (ale żeby się nie przysmażyły).
Obsmażone bitki przekładamy do garnka, w którym będą się gotowały.

Rozrabiamy bulion w ok. pół litrze wody i wlewamy do garnka z bitkami. Następnie wrzucamy tam liście laurowe, pokrojoną cebulę, vegetę, wyciśnięty czosnek i dusimy całość przez około godzinę do czasu kiedy mięso będzie już miękkie.
Pod koniec duszenia dodajemy majeranek i zioła (oraz sól i pieprz do smaku).

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


KrysiaM , 2010-11-19
Bitki Oto moje bitki z sosie na zasmażce. Do tego ziemniaki i surówka z białej kapusty. Pyszny obiad z tego wyszedł.
adolansky , 2010-08-27
Zrobiłem. Pyszne!
Gość , 2010-05-13
Bitki Skorzystałam z przepisu i bitki wyszły mi wspaniałe. Ale jestem szczęśliwa.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)