zdjecia rodzinne

Bitki


Składniki:

Mięso:
- mięso (schab, wołowina bez kości, od szynki) - 15-20 plastrów
- 2 cebule
- 4 pieczarki
- 2-3 ogórki kiszone ale mogą być korniszony
- papryka konserwowa
- musztarda (najlepiej francuska)
- sól
- pieprz

Sos:
- cebula
- 3 liście laurowe
- łyżeczka vegety
- kostka rosołowa
- 3 ząbki czosnku
- majeranek i zioła do smaku

Wykonanie:

Mięso rozbić tłuczkiem (jak na schabowe), ale dość cienko. Uważać żeby się nie przedziurawilo. Następnie mięso smarujemy z jednej strony musztardą. Na jednym brzegu układamy nadzienie - plasterek ogórka, pieczarki, papryki, cebuli. Moja daje jeszcze kawałek słoniny. Solimy, pieprzymu i starannie zawijamy zaczynając od strony gdzie jest nadzienie.
Zwinięte bitki przekłuwamy wykałaczką, żeby mięso się nie rozwinęlo w czasie pieczenia i gotowania (jak się akurat nie ma wykałaczek to można obwinąć kilka razy nitką). Jeśli robimy bitki na bardzo oficjalną imprezę to najlepiej jest użyć metalowych wykałaczek, bo bardzo łatwo je się wyjmuje bez uszkodzenia mięsa.
Następnie bitki układamy na rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony (ale żeby się nie przysmażyły).
Obsmażone bitki przekładamy do garnka, w którym będą się gotowały.

Rozrabiamy bulion w ok. pół litrze wody i wlewamy do garnka z bitkami. Następnie wrzucamy tam liście laurowe, pokrojoną cebulę, vegetę, wyciśnięty czosnek i dusimy całość przez około godzinę do czasu kiedy mięso będzie już miękkie.
Pod koniec duszenia dodajemy majeranek i zioła (oraz sól i pieprz do smaku).

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


KrysiaM , 2010-11-19
Bitki Oto moje bitki z sosie na zasmażce. Do tego ziemniaki i surówka z białej kapusty. Pyszny obiad z tego wyszedł.
adolansky , 2010-08-27
Zrobiłem. Pyszne!
Gość , 2010-05-13
Bitki Skorzystałam z przepisu i bitki wyszły mi wspaniałe. Ale jestem szczęśliwa.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane

Kotlety schabowe z cebulką

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem