zdjecia rodzinne

Ciasteczka orzechowe


Składniki:

150g posiekanych orzechów
125g pokruszonej gorzkiej czekolady
ok 1,25 szklanki płatków owsianych
ok 0,30 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175g masła lub margaryny
ok 3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko

Wykonanie:

Przygotuj dużą balchę (najlepiej taką która jest w komplecie z piekarnikiem) i wysmaruj ją tluszczem.

Wymieszaj orzechy, czekoladę, płatki owsiane, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Utrzyj masło, cukier i cukier waniliwoy. Dodaj jajko a następnie mieszankę suchych składników.

Z ciasta uformuj kuleczki wielkość orzecha włoskiego i wyłuż je na clache zachowując spore odstępy. Podczas pieczenia ciastka sie rozpłaszczą i przymą formę tak jakby placuszków.

Ciastka nalęzy piec w temperaturze 180 stopni przez ok 12 minut aż staną się chrupiące.



Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Bitki - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Bitki

Lazania z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza