zdjecia rodzinne

Tort serowo-śmietanowy Doroty


Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
4 łyżki cukru (8 dag)
3 łyżki mąki pszennej (5 dag)
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( 5 dag)

Masa:
75 dag twarogu homogenizowanego
puszka moreli (850 ml)
3 pojemniki śmietany kremówki (po 20dag każdy)
5 czubatych łyżek cukru (10dag)
6 łyżek żelatyny
2 torebki cukru waniliowego
sok z cytryny
łyżka cukru pudru
listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając wsypać cukier, na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną lekko wymieszać z masą. Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożyć pergaminem. Założyć brzegi, w formie rozsmarować ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temp. 200*C. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Dookoła spodu ponownie założyć brzegi formy.

Wykonanie masy:

Morele odsączyć, trzy połówki odłożyć do dekoracji, resztę ułożyć na cieście. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić. Twarożek utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym na jednolita masę. Dodać rozpuszczona żelatynę. Wstawić do lodówki. Ubić 2,5 pojemnika śmietany, wymieszać z gęstniejącą masą. Gotowy krem serowy rozsmarować na morelach, wstawić na trzy godziny do lodówki.
Położyć na wierzch drugi i placek biszkoptowy, posypać cukrem pudrem. Odłożone morele przekroić na ćwiartki. Resztę śmietany ubić i przełożyć do szprycki z nasadką w kształcie gwiazdki. Sernik udekorować kleksami śmietany i cząstkami moreli..


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Lazania z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Smażony ser pleśniowy

Lazania z mięsem

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach