zdjecia rodzinne

Sernik z konfiturą wiśniową Doroty


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masę serowa:
1/2 kg serka śmietankowego
1/2 kostki margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego

Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu


Konfitura wiśniowa (mogą być też powidła śliwkowe)

Wykonanie:

Ciasto:
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części: do dwóch części dodać kakao a jedną zostawić jasną. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia i włożyć na noc do zamrażarki.

Masa:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać ser i proszek budyniowy, dobrze zamieszać.

Piana:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać

Dużą blaszkę wysmarować margaryną, na spód zetrzeć ciasto białe, na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową, konfiturę zetrzeć część ciasta ciemnego, następnie wyłożyć masę serową, na ser ubitą pianę i na pianę zetrzeć resztę ciasta ciemnego.

Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę i sprawdzać patyczkiem.
Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Biała kiełbasa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Biała kiełbasa

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą