Sernik czekoladowy
Składniki:
400g herbatników (chętnie mieszanych pełnoziarnistych)2 łyżki dobrej jakości kakao
125g masła
ok 700g sera (w wiaderku, przemielonego na sernik)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
200g gorzkiej, ciemnej czekolady (min 70%)
całe połowki orzeczów pekano (orzechy włoskie też sie doskonale nadają)
kakao do posypania ciasta
Wykonanie:
Przygotuj spód sernika: pokrusz herbatniki i zmieszaj je z masłem i kakao.Taką mieszanką wyłoż spód tortownicy o średnica 24cm.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok 7 minut. Obniż temperaturę piekarnika do 130 stopni.
Pokrusz czekoladę i rozpuść w miseczce umieszczonej w gorącej wodzie.
Wymieszaj (mikserem) serek, cukier i cukier waniliowy. Ciągle mieszając dodaj po jednym jajku. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.
Wyłoż masę serowo-czekoladową na podpieczony spód herbatnikowy. Na wierzch poukładaj całe połowki orzechów. Piecz w piekarniku w temperaturze 130 stopni przez ok 40 minut.
Po ostudzeniu sernik należy przenieść do lodówki i powinien tam zostac min 1 godzine przed podaniem.
Wierzch ciasta proponuje opruszyć kakao.
Kategorie: ciasta, Boże Narodzenie,