zdjecia rodzinne

Sernik czekoladowy


Składniki:

400g herbatników (chętnie mieszanych pełnoziarnistych)
2 łyżki dobrej jakości kakao
125g masła
ok 700g sera (w wiaderku, przemielonego na sernik)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
200g gorzkiej, ciemnej czekolady (min 70%)

całe połowki orzeczów pekano (orzechy włoskie też sie doskonale nadają)

kakao do posypania ciasta

Wykonanie:

Przygotuj spód sernika: pokrusz herbatniki i zmieszaj je z masłem i kakao.
Taką mieszanką wyłoż spód tortownicy o średnica 24cm.

Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok 7 minut. Obniż temperaturę piekarnika do 130 stopni.

Pokrusz czekoladę i rozpuść w miseczce umieszczonej w gorącej wodzie.

Wymieszaj (mikserem) serek, cukier i cukier waniliowy. Ciągle mieszając dodaj po jednym jajku. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.

Wyłoż masę serowo-czekoladową na podpieczony spód herbatnikowy. Na wierzch poukładaj całe połowki orzechów. Piecz w piekarniku w temperaturze 130 stopni przez ok 40 minut.
Po ostudzeniu sernik należy przenieść do lodówki i powinien tam zostac min 1 godzine przed podaniem.

Wierzch ciasta proponuje opruszyć kakao.



Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta z grochem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kluski ziemniaczane

Biała kiełbasa