zdjecia rodzinne

Placuszki ziemniaczane z tymiankiem


Składniki:

750g ziemniaków
sól
1 łyżka masła
4-6 łyżek chudego mleka
150 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
6 gałązek tymianku
pieprz
gałka muszkatałowa
2 łyżki orzechów włoskich

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę.
Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut.
Dokładnie odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Masę nieco ostudzić, a następnie dodać masło, mleko, mąkę oraz szczyptę soli.
Wszystko razem wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
Z ciasta uformować 6 niedużych płaskich placków i położyć na blasze pokrytej pergaminem.

Placki cienko posmarować oliwą. Wyłożyć na nie gałązki świeżego tymianku, doprawić starta gałką muszkatałową, solą, pieprzem, a następnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec ok. 30 minut na złocistobrązowo.
Podawać na ciepło.

Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa