zdjecia rodzinne

Ciasto półkruche z owocami


Składniki:

1/2 kg maki,
1 kostka margaryny,
15 dag cukru pudru,
4 żółtka,
8 łyżek kwaśnej śmietany,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
mały słoiczek dżemu,
10 dag drobno posiekanych orzechów,
1 kg jabłek.

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia razem wymieszać, dołożyć margarynę i posiekać nożem, dodać 2 żółtka, śmietanę i połączyć. Dodać następne 2 żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i przenieść na wałku na wysmarowaną tłuszczem blachę. Poukładać na niej jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Posmarować wierzch dżemem.
Ubić 4 białka, dodać 3/4 szklanki cukru ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch. Posypać posiekanymi orzechami i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st.C.
Do ciasta można użyć inne owoce (np. śliwki), a pianę można posypać płatkami migdałowymi.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety schabowe z cebulką

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Pasztet z indyka