zdjecia rodzinne

Ciasto półkruche z owocami


Składniki:

1/2 kg maki,
1 kostka margaryny,
15 dag cukru pudru,
4 żółtka,
8 łyżek kwaśnej śmietany,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
mały słoiczek dżemu,
10 dag drobno posiekanych orzechów,
1 kg jabłek.

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia razem wymieszać, dołożyć margarynę i posiekać nożem, dodać 2 żółtka, śmietanę i połączyć. Dodać następne 2 żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i przenieść na wałku na wysmarowaną tłuszczem blachę. Poukładać na niej jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Posmarować wierzch dżemem.
Ubić 4 białka, dodać 3/4 szklanki cukru ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch. Posypać posiekanymi orzechami i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st.C.
Do ciasta można użyć inne owoce (np. śliwki), a pianę można posypać płatkami migdałowymi.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Pasztet z indyka - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Pasztet z indyka

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Zapiekanka śródziemnomorska