zdjecia rodzinne

Świąteczne pierniczki


Składniki:

Ciasto:
60 dag mąki,
20 dag miodu,
jajo,
20 dag cukru,
5 dag masła,
płaska łyżeczka sody,
1/3 szklanki mleka,
torebka przyprawy do pierników.

Lukier:
pół białka,
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie:

Zagrzać miód z cukrem i masłem. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać do miski z przesianą mąką, przyprawą do pierników, sodą rozpuszczoną w mleku i jajkiem. Składniki ciasta starannie wymieszać łyżką lub mikserem. Zostawić ciasto na noc w lodówce. Następnego dnia rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyciąć foremkami różne kształty. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze (ja wyłożyłam na papierze do pieczenia). Piec 25 min w temperaturze 175 stopni C.
Jednym ubijakiem miksera utrzeć białko z cukrem i sokiem na gęstą lśniącą masę. Napełnić szprycę lukrem i udekorować ostudzone pierniczki. Gdy lukier wyschnie, włożyć ciastka do metalowego pojemnika z przykrywką.
Zaraz po upieczeniu pierniki są twarde. Stają się kruche po kilku dniach. Długo utrzymują świeżość.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-12-30
Pierniczki wyszly rewelacyjne. Trochę zaryzykowałam i odrazu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale dzięki temu ostatnie sztuki przetrwały do wczoraj. Dziękuję za przepis.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)