zdjecia rodzinne

Ciasto cappuccino


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,75 szklanki mąki ziemniacznej
do wysypania blaszki: bułka tarta, kasza manna lub wiórki kokosowe

Masa budyniowa:
2 budynie o smaku śmietankowym
1,5 szklanki mleka
1 kostka margaryny lub masła
rodzynki, płatki migdałowe

Masa kawowa:
2 śnieżki
1 łyżka żelatyny
1 szklanka mleka
5-6 łyżek kawy cappuccino
ok pół szklanki gorącej wody
wiórki kokosowe

Wykonanie:

Przpis jest na średniej wielkości kwadratową blaszkę (podam dokladne wymiary przy kolejnym pieczeniu)

Biszkopt:

Blaszkę wysmarować masłem i wysyapć bułką tartą lub kaszą manną lub wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C.

Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać cukier ciągle ubijając. Następnie dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylać ciasto do blaszki i piec ok 20 minut. Trzeba sprawadzać patyczkiem.

Masa budyniowa:

Bydynie ugotować w 1,5 szklanki mleka, przestudzić i zmiksować z miękkim masłem lub margaryną. Do masy wsypać rodzynki i płatki migdałowe.

Masa kawowa:

Mleko zagotować i rozpuścić kawę i schłodzić. Zimne cappuccino zmiksować ze snieżkami. Żelatynę rozpuścić w pół szlanki gorącej wody i połaczyć z masą.

Na przestudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową i masę kawową i obsypać wiórkamai kokosowymi.




Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


gosiaczek , 2010-11-19
Ciasto cappuccino to jest wersja z płatkami czekolady na wierzchu
Gość , 2010-02-04
Uwielbiam ciasto cappuccino. Pycha!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Lazania z mięsem