zdjecia rodzinne

Napoleonka


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,75 szklanki mąki ziemniacznej
do wysypania blaszki: bułka tarta, kasza manna lub wiórki kokosowe

Masa:
5 szklanek mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250g masła
budyñ waniliowy
1 szklanka mąki
3 żółtka
brzoskwinie z puszki

Wykonanie:

Biszkopt:

Blaszkę wysmarować masłem i wysyapć bułką tartą lub kaszą manną lub wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C.

Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać cukier ciągle ubijając. Następnie dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylać ciasto do blaszki i piec ok 20 minut. Trzeba sprawadzać patyczkiem.

Masa:

Szklankę mleka połaczyć z budyniem, mąką i żółtkami.
Resztę mleka należy zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do tego dodać rozrobiony budyñ i gotować 5 minut.

Brzoskwinie należy osączyć i pokroić w kostkę. Blachę wyłożyć folią aluminiową.

Biszkopt przekroić na pół. Na dno blaszki należy ułożyć połowę biszkoptu i rozsmarować połowę kremu. Następnie ułożyć pokrojone brzoskwinie i rozsmarować reszte kremu. Wierzch należy przykryć drugą połówką biszkoptu i lekko docisnąć.

Schłodzić. Można podawać po kilku godzinach.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Romano , 2011-11-27
Zgodnie z odmierzaczem (http://www.zapetytem.pl/amounts.do) 30 dag mąki pszennej to ok. 1,5 szklanki
Gość , 2011-11-26
ile jest 30 dag maki
Gość , 2010-12-15
Napoleonka to nie KREMÓWKA, może być nawet na herbatnikach. A przepis jest OK. Mojej rodzinie też smakowało. A ja np.nie lubię bakalii w masie makowej (więc nie dodaję) i nie krytykuję tych co lubią.
Jadzia , 2010-12-15
Ale po co te nerwy Anonimie każdy ma prawo do swojego smaku. Ja właśnie wypróbowałam ten przepis i cała rodzina zachwalała te słodkości
Anonim , 2010-12-15
To jest żart? Zrobić napoleonkę z ciasta biszkoptowego zamiast francuskiego to jak zrobić lody z wątroby wołowej. I jeszcze owoce dodane do masy? Napoleonka to szlachetny twór. Nie profanujcie go takimi przepisami. Nawet jeśli okazują się smaczne.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa