zdjecia rodzinne

Piernik


Składniki:

250g masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie przypraway korzennej

Masa z kaszy mannej:
0,5 litra mleka
4 czubate łyżki kaszy mannej
250g masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
zapach migdałwy lub rumowy

lub

Masa cappuccino:
2 śnieżki
1 łyżka żelatyny
1 szklanka mleka
5-6 łyżek kawy cappuccino
ok pół szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Przepis jest na średniej wielkości kwadratową blaszkę.

Masło lub margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować i wystudzić.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na gęstą pianę. Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia do pieczenia i przyzprawę korzenną.

Piec w piekarniku nagrzaną do 180 stopni C przez ok 45 minut.

Piernik przeciąć na trzy warstwy i przełożyć masą z kaszy mannej, powidłami lub masą cappuccino.

Masa z kaszy mannej:
Kasze ugotować na mleku i wystudzić. Miękkie masło lub margarynę zmiksować z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce kaszy. Dodać zapach migdałowy (lub rumowy). Zmiksować wszystko na gładką masę.

Masa cappuccino:
Mleko zagotować i rozpuścić kawę i schłodzić. Zimne cappuccino zmiksować ze snieżkami. Żelatynę rozpuścić w pół szlanki gorącej wody i połaczyć z masą.



Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Pasztet z indyka

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Zapiekanka śródziemnomorska

Lazania z mięsem

Bitki

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory