Karpatka Ani
Składniki:
Ciasto:1 szklanka wody
125g masła lub margaryny
1 szklanka mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło:
1 budyñ waniliowy
1 szklanka mleka
250g masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:Do garnka wlać 1 szkolankę wody i włożyć masło (margarynę), zagotować, wsypać mąkę i ostudzić. Ucierając, wbijać po 1 jajku i dodać proszek do pieczenia. Ciasto rozdzielić na dwa placi i upiec w piekarniku rozgrzanym do temp 200st C ok 20-25 minut (ciasto powinno być pofalowane jak Karpaty :-) i mieć ladny rumiany kolor).
Masa:
Ugotować budyñ w szklance mleka i ostudzić. Masło (margarynę) utrzeć z cukrem. Ciagle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Ucierać aż uzyskamy gładką masę.
Kategorie: ciasta,