zdjecia rodzinne

Placek z ziemniakami


Składniki:

Ciasto:
200g mąki
120g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody


Nadzienie:
600g ugotowanych ziemniaków
pęczek młodej cebulki
50g tartego żółtego sera
250g śmietany
3 łyżki mleka
2 jajka

sól, papryka, czosnek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą i posikanym schlodzonym masłem. Dodać żółtko oraz 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Owniąć folia spożywczą i włożyc na 30 minut do lodówki.

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną cebulką. Dodać zmiażdżony czosnek i starty żółty ser. Mleko dobrze wymieszać ze śmietaną i dwoma jajkami. Taką masę dodać do ziemniaków i doprawaić solą i pieprzem. Można też dodać posikanego koperku lub pietruszki.

Ciastem wyłożyć formę o średnicy 28-30cm i nalożyć masę ziemniaczaną.
Zapiekankę piec ok 50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Podawać z sałatą z sosem winegret.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Lazania z mięsem

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety mielone z kaszą

Zapiekanka śródziemnomorska

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa