zdjecia rodzinne

Placek z ziemniakami


Składniki:

Ciasto:
200g mąki
120g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody


Nadzienie:
600g ugotowanych ziemniaków
pęczek młodej cebulki
50g tartego żółtego sera
250g śmietany
3 łyżki mleka
2 jajka

sól, papryka, czosnek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą i posikanym schlodzonym masłem. Dodać żółtko oraz 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Owniąć folia spożywczą i włożyc na 30 minut do lodówki.

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną cebulką. Dodać zmiażdżony czosnek i starty żółty ser. Mleko dobrze wymieszać ze śmietaną i dwoma jajkami. Taką masę dodać do ziemniaków i doprawaić solą i pieprzem. Można też dodać posikanego koperku lub pietruszki.

Ciastem wyłożyć formę o średnicy 28-30cm i nalożyć masę ziemniaczaną.
Zapiekankę piec ok 50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Podawać z sałatą z sosem winegret.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Bitki