zdjecia rodzinne

Sos grzybowy


Składniki:

garść grzybów suszonych
5 łyżek oleju lub oliwy
kostka bulionowa
2 duże cebule
2 łyżeczki mąki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby umyć, zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny do namoczenia.
Po tym czasie grzyby przelać przez sitko. Przełożyć do czystego garnka i zalać wodą tak aby były zakryte. Wrzucić kostkę bulionową i gotować około 30 minut. W tym czasie zeszklić na oliwie pokrojoną w talarki lub kostkę cebulę i przełożyć do gotujących sie grzybów. Doparwić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Dwie łyżeczki mąki rozrobić w wodzie (lub śmietanie) i wlać do sosu.

Rada: jeśli okaże sie że po namoczeniu w wodzie widoczny był piasek (grzyby nie były czyste) to po zagotowaniu się grzybów ponownie wodę przelać przez sitko.

Kategorie: sosy i pastyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Śledzie w oleju