zdjecia rodzinne

Sos grzybowy


Składniki:

garść grzybów suszonych
5 łyżek oleju lub oliwy
kostka bulionowa
2 duże cebule
2 łyżeczki mąki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby umyć, zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny do namoczenia.
Po tym czasie grzyby przelać przez sitko. Przełożyć do czystego garnka i zalać wodą tak aby były zakryte. Wrzucić kostkę bulionową i gotować około 30 minut. W tym czasie zeszklić na oliwie pokrojoną w talarki lub kostkę cebulę i przełożyć do gotujących sie grzybów. Doparwić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Dwie łyżeczki mąki rozrobić w wodzie (lub śmietanie) i wlać do sosu.

Rada: jeśli okaże sie że po namoczeniu w wodzie widoczny był piasek (grzyby nie były czyste) to po zagotowaniu się grzybów ponownie wodę przelać przez sitko.

Kategorie: sosy i pastyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką

Kotlety mielone z kaszą

Fasolka po bretońsku

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem