zdjecia rodzinne

Sos grzybowy


Składniki:

garść grzybów suszonych
5 łyżek oleju lub oliwy
kostka bulionowa
2 duże cebule
2 łyżeczki mąki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby umyć, zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny do namoczenia.
Po tym czasie grzyby przelać przez sitko. Przełożyć do czystego garnka i zalać wodą tak aby były zakryte. Wrzucić kostkę bulionową i gotować około 30 minut. W tym czasie zeszklić na oliwie pokrojoną w talarki lub kostkę cebulę i przełożyć do gotujących sie grzybów. Doparwić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Dwie łyżeczki mąki rozrobić w wodzie (lub śmietanie) i wlać do sosu.

Rada: jeśli okaże sie że po namoczeniu w wodzie widoczny był piasek (grzyby nie były czyste) to po zagotowaniu się grzybów ponownie wodę przelać przez sitko.

Kategorie: sosy i pastyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem