zdjecia rodzinne

Śledzie w oleju


Składniki:

1 kg śledzi
3 cebule
5 łyżek octu lub soku z cytryn
3-4 liście laurowe
pół łyzeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sół i pieprz do smaku
olej (polecam Kujawski z olejami z siemienia lnianego i kiełków pszenicy w szklanej butelce) lub oliwa

Wykonanie:

Śledzie namoczyć na pół godziny w wodzie lub mleku.

W tym czasie ugotować zalewę z 1litra wody, połówki cebuli, octu, lisci laurowych, ziela angielskiego, soli, cukru i pieprzu. Wystudzić.

Odlać wodę (lub mleko) ze śledzi i pokroic je w trzycentymetrowe kawałki, zalać zalewą i zostawić na 2 godziny. Po dwóch godzinach odlać zalewę.
Resztę cebuli czyli 2,5 sztuki pokroić w kostkę i lekko posoli i popieprzyć. Wsypać do śledzi. Wymieszać i wlać tyle oleju (lub oliwy) aby przykryć śledzie.

Całość musi postać kilka godzin a najlepiej noc w lodówce aby smaki sie połączyły.

Kategorie: rybyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


vpIpsLBMoxM , 2018-12-21
PQsNk6 Im no expert, but I suppose you just crafted an excellent point. You undoubtedly understand what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for being so upfront and so sincere.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Pasztet z indyka - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Pasztet z indyka

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety mielone z kaszą

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem