zdjecia rodzinne

Śledzie w oleju


Składniki:

1 kg śledzi
3 cebule
5 łyżek octu lub soku z cytryn
3-4 liście laurowe
pół łyzeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sół i pieprz do smaku
olej (polecam Kujawski z olejami z siemienia lnianego i kiełków pszenicy w szklanej butelce) lub oliwa

Wykonanie:

Śledzie namoczyć na pół godziny w wodzie lub mleku.

W tym czasie ugotować zalewę z 1litra wody, połówki cebuli, octu, lisci laurowych, ziela angielskiego, soli, cukru i pieprzu. Wystudzić.

Odlać wodę (lub mleko) ze śledzi i pokroic je w trzycentymetrowe kawałki, zalać zalewą i zostawić na 2 godziny. Po dwóch godzinach odlać zalewę.
Resztę cebuli czyli 2,5 sztuki pokroić w kostkę i lekko posoli i popieprzyć. Wsypać do śledzi. Wymieszać i wlać tyle oleju (lub oliwy) aby przykryć śledzie.

Całość musi postać kilka godzin a najlepiej noc w lodówce aby smaki sie połączyły.

Kategorie: rybyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowa z mięsem

Lazania z mięsem

Pasztet z indyka

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Chleb na drożdżach