zdjecia rodzinne

Ciasto kruche z owocami pyszne


Składniki:

Ciasto - spód:
200g mąki (odłożyć 1 łyżkę mąki pszennej i dołożyć 1 łyżkę ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru
170g margaryny
1 jajko
1 żółtko
100g serka homogenizowanego

Kruszanka:
100g mąki
100g cukru
80g margaryny (reszta z 250g kostki margaryny po zrobieniu spodu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:
duża puszka owoców (najlepiej ananasy)
1 duży budyñ na 3/4 l mleka
ewentualnie rodzynki

Wykonanie:

Spód: Połączyć mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i margaryną. Dołożyć jajko, żółtko i serek i zagnieść ciasto. Wylepić blaszkę (dużą tortownicę).

Masa: Z puszki odlać sok. Jeśli nie ma pół litra to dolać wody i zagotować. Budyñ rozrobić w pół szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Zagotować. Dolożyć pokrojone w kostkę owoce. Jeśli ktoś lubi to można dołożyć garść namoczonych rodzynek. Masę wystudzić i przełożyć na ciasto.

Kruszanka: Z podanych skladnikow zrobić kruszankę i posypać masę owocową.

Piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Bitki - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Śledzie w oleju

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowa z mięsem

Bitki

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Pasztet z indyka