Ciastka z marmoladą
Składniki:
600g mąki400g margaryny
5 żółtek
cukier waniliowy
5 łyzek cukru pudru
marmolada
Wykonanie:
Ciasto wyrobić z podanych składników i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.Po godzinie rozwałkować i wykroić kółka szklanką. Na połowie kółek wykroić w środku dziurkę literatką.
Na środku kółka bez dziury wyłożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kółkiem z dziurką tak aby było widać marmloladę.
Piec na rumiano w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Rada 1: Jeśli któs ma czas i cierpliwość duże kółka można wykrawać literatką a małe kieliszkiem.
Rada 2: Można upiec całe kółka bez wykrawania dziurek literatką a marmoladę nałożyć po upieczniu i skleić ciastka jak kanapki.
Kategorie: wegetariańskie, ciasta, desery, dla dzieci,