zdjecia rodzinne

Rolada makowa


Składniki:

Ciasto:
7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
1 budyñ o smaku waniliowym
250g masy makowej z puszki
0,25 szklanki mleka
100g masła
zapach migdałowy
Bakalie

Wykonanie:

Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Masę jajeczną delikatnie połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut. Ciasato zsunąć z blachy razem z papierem, zwinać w roladę. Ostudzić.

Masa makowa:
Masę makową z puszki połączyć z rozpuszczonym masłem i budyniem rozrobionym w mleku. Ciagle mieszając zagotować. Dodać zapach i bakalie. Masa z puszki jest dość słodka więc nie ma potrzeby dodania cukru ani miodu. Aczkolwiek jeśli ktoś gustuje w bardzo słodkich ciastach to oczywiście można dosłodzić według gustu. Wystudzić.

Roladę rozwinąć, zdejmując delikatnie papier z ciasta, posmarować masą makową i powtórnie zwinąć. Roladę można posmarować polewą czekoladową lub lukrem i posypać orzechami. Chłodzić przez około 2 godziny.

Przepis jest moją wersją przepisu z „Kuchnia od kuchni czyli gotowanie bez tajemnic”, nr 4 zima 2004, wydanie dla członków klubu Winiary.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Chleb na drożdżach