www.zapetytem.pl

Pasztet z indyka


Herubinek2009-12-30 Komentarze (6) 45-60 min    średni     Porcji: >9

Składniki:

Pasztet:
600g mięsa z udźca indyka
250g wątróbek drobiowych
1 cebula
1 marchew
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
100g masła
2 jajka
pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku
1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego
1 Pomysł na kotlety mielone Winiary

Galaretka:
1 słoik żurawiny do mięsa (300g)
4 łyżeczki żelatyny
1 kostka bulionu warzywnego

Wykonanie:

Mięso pokroić w dużą kostkę i ugotować z bulionem, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru a następnie sparzyć w nim wątróbki. "Pomysł na kotlety mielone" zalać 100 ml chłodnego wywaru. Mięso z wątróbkami zmielić w maszynce. Do mięsa dodać „Pomysł”, masło i roztrzepane jajka. Doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić.

Masę mięsną przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez ok 50-60 minut.

Żelatynę namoczyć w 100ml zimnej wody. Bulion rozpuścić w 300ml wody. Dodać żelatynę i żurawinę. Całość dobrze rozprowadzić i ostudzić.

Pasztet wyjąć, formę wyłożyć folią spożywczą. Wylać część galaretki na dno, włożyć pasztet i zalać pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Delikatnie obkroić nożem, wyjąć z formy i pokroić w grube plastry.

Przepis pochodzi z „Kuchnia od kuchni czyli gotowanie bez tajemnic”, nr 4 zima 2007, wydanie dla członków klubu Winiary.


Kategorie: mięsaprzekąskiWielkanoc

Pasztet z indyka
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=320