zdjecia rodzinne

Pączki puchate


Składniki:

3 pełne szklanki maki
60g drożdży
3 szklanki mleka
2/5 szklanki cukru
4 żółtka
1 jajko
szczypta soli
¼ kostki masła lub margaryny
łyżka spirytusu
3 łyżki marmolady lub dżemu
1kg smalcu lub 1 litr oleju
cukier puder
opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże dokładnie rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekać, aż drożdże wyrosną, a następnie dodać je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrobić.
Żółtka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać całe jajko i spirytus, po czym całość z mąką. Masło stopić. Stopniowo wlewać go, cały czas mieszając, aż ciasto stanaie się matowe. Odstawić w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło. Dżem lub marmoladę przełożć do niewielkiego rondelka i podgrzać na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek o srednicy 6 cm. Pokroić na 30-35 jednakowych części. Każdą rozpłaszczyć i położyć na środku pół łyżeczki ciepłego dżemu. Starannie zlepić brzegi, opruszyć pączki mąką i ułożyć szwem do dołu. Odstawić na kilka minut aby wyrosły.
Mocno rozgrzać tłuszcz (smalec lub olej) w garnku. Wyrośnięte pączki w pierwszej fazie smażyć pod przykryciem a gdy się ładnie zrumienią, zdjąć pokrywkę i odwrócić i już na przykrywać.
Po wyjęciu, a następnie odsączeniu tłuszcu, obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym pół na pół z cukrem waniliowym. Można również polukrować i obsypać pokrojoną skórka pomarañczową.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2011-02-01
to zależy z kim się te brzuszki robi ;)
Gosciowka , 2011-01-31
Ciekawa jestem ile brzuszkow trzeba zrobic aby spalic takiego jednego paczka ....
Kaska , 2011-01-31
Pozazdrościć takich pączków, adolansky
adolansky , 2011-01-31
Pączki puchate Pączki wyszły świetne...mają tylko jedną wadę: szybko znikają :)