zdjecia rodzinne

Szarlotka pyszna


Składniki:

3 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
175g masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

ok 1 kg jabłek
1 łyżka cukru
cynamon
kardamon
1 czubata łyżka kaszy mannej
1 jajko do smarowania
ewentualnie bakalie

Wykonanie:

Posiekać masło z mąką przesiana z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, śmietanę, jajka i sól. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i cienko poszatkować. Wymieszać z cukrem, cynamonem, kardamonem i bakaliami (jeśli mamy ochotę). 1/3 schłodzonego ciasta odłożyć, pozostałym wyłożyć dno i boki natłuszczonej blachy.

Na cieście rosmarować równą warstwę jabłek, posypać kaszą manną, przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem. Nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni C ok 50 minut.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


mMNJyTbFztyFxbaqcz , 2018-12-21
46sVay Your style is unique in comparison to other people I ave read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Biała kiełbasa - przepis Lazania z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Bitki - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Zupa fasolowa z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Biała kiełbasa

Lazania z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Bitki

Kapusta z grochem