zdjecia rodzinne

Szarlotka pyszna


Składniki:

3 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
175g masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

ok 1 kg jabłek
1 łyżka cukru
cynamon
kardamon
1 czubata łyżka kaszy mannej
1 jajko do smarowania
ewentualnie bakalie

Wykonanie:

Posiekać masło z mąką przesiana z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, śmietanę, jajka i sól. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i cienko poszatkować. Wymieszać z cukrem, cynamonem, kardamonem i bakaliami (jeśli mamy ochotę). 1/3 schłodzonego ciasta odłożyć, pozostałym wyłożyć dno i boki natłuszczonej blachy.

Na cieście rosmarować równą warstwę jabłek, posypać kaszą manną, przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem. Nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni C ok 50 minut.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Bitki - przepis Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Bitki

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kluski ziemniaczane

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa-krem z brokułami w roli głównej